Lustere en kikke !!
 
 

 

Auto's kikke op 't Stort
Twee vriendinnen uit de Molenwei keken auto's op 't Stort en gingen uit in de Repelaer en Cas in Den Briel.


De Meulewei deel 1
Twee vriendinnen vertellen over hun jeugd en het begin en einde van de Molenwei  in Spijkenisse.

 


Schaatsen op de Beuzem
Twee vriendinnen vertellen over het schaatsen op de Vierambachtenboezem en het Oostenrijk in Spijkenisse.
(herziene versie)



Veermansdochter ONDERTITELD
Een klein onderdeel van een interview met Leen Emmerzaal (1920) en zijn moeder Francien Dekker (1886). Francien vertelt dat zij de dochter is van Krijn Dekker die veerman was tussen Hoogvliet en Spijkenisse voordat de Spijkenisserbrug werd gebouwd. Haar opa is in de grienden komen wonen. Verder vertellen zij over het boerenleven. Oude geluidsopname, vermoedelijk uit 1964. Slechte kwaliteit.
De ondertiteling is geen exacte transcriptie van het gesproken dialect maar een vereenvoudigde vertaling in het "nette" Nederlands. Alle
verbetervoorstellen zijn welkom.



2400 elften in ene haal
Een klein onderdeel van het interview door Jan de Baan met Evert Timmer (1898 - 1983). Evert vertelt over de visserij op de Oude maas en hij maakte mee dat er 2400 elften in ene haal werden gevangen. Ook vertelt hij hoe een zeehond bijna zijn zalm verschalkte.


Zalmvisserij op de Oude Maas
Een deel van het interview uit 1980 door Jan de Baan met Klaas van Hamburg. Hij vertelt uitvoerig over de manier waarop op zalm werd gevist op de Oude Maas tussen Spijkenisse en Hoogvliet. Verder vertelt hij over het gebruik van maaswater in de huishoudens van Spijkenisse toen er nog geen waterleiding was.


Hoepmakerij
Een deel van het interview uit 1980 door Jan de Baan met Klaas van Hamburg. Klaas vertelt over de haven van Spijkenisse, de wilgensnijders en veel over de hoepmakerij van Spijkenisse. De hoepels (hoepen) werden van wilgentenen gemaakt voor het maken van kuipen en vooral haringtonnen. De Welplaat was vroeger het griendgebied waar de wilgentenen werden gewonnen. Geluidsfragment en de foto's: Streekarchief Voorne-Putten. Herziene versie.


 


De Klepperman
Een deel uit het interview door Jan de Baan met Evert Timmer (geb. 1898). Evert vertelt dat zijn vader nachtwaker en lantaarnvuller was in Spijkenisse. Hij liep door de straten en gebruikte een klepper om te laten horen dat de nachtwaker aanwezig was. Ook riep hij de tijd om ("De klok heit negen en alles is wel"). Daarnaast vulde hij de straatlantaarns met petroleum en maakte het glas schoon. Evert werd boer en schipper en woonde het laatste deel van zijn leven in Hekelingen. Hij is daar op de oude begraafplaats begraven. Het graf is er nog.


De griendwerker
Een interview door Radio Rijnmond uit 1989 met Arie van der Sluijs die vertelt dat hij 40 jaar lang griendwerker was op de Welplaat bij Spijkenisse. Hij vertelt over de soorten wilgenhout, het leven van de griendwerker en de grienden. Arie werd in 1909 geboren te Spijkenisse en was ook een bekende verzetsheld. Het fragment over de griendwerker is een onderdeel van een groter interview over dat hij en zijn vrouw in WO-II een Joods meisje als onderduikster in huis hadden die daardoor de holocaust heeft overleefd.


Mandes
Een deel van een interview uit 1976 door Jan de Baan met Klaas van Hamburg uit Spijkenisse. Klaas vertelt over de oogst van wilgentenen en het maken van manden voor de vissersschepen van Vlaardingen.Bronnen: Streekarchief Voorne-Putten, Open beelden, polygoonjournaal 1927-1942.

 


De Kolenboer
Een deel van het interview uit 1980 door Jan de baan met Aart Versteeg.
Aart, geboren in 1893, was vanaf 1920, een bekende kolenboer in Spijkenisse. Hij en zijn zonen waren ook de laatsten nadat de kolenkachels werden vervangen door Centrale Verwarming en het gebruiken van gas en elektriciteit. Hij vertelt over zijn bedrijf en over de handel en wandel in kolen. Ook vertelt hij over het stoken en het vervoer. Ondermeer met een aakje door het Spui en het nu volledig verdwenen Berengat. Daar ligt nu het waterzuiveringsbedrijf van Evides. Het bedrijf en de woning in de Nieuwstraat zijn afgebroken i.v.m. de bouw van het Spijkenisser winkelcentrum. De fa.Versteeg vestigde zich daarna in de karakteristieke grote boerderij aan de Stationsstraat in Spijkenisse waar nu een aantal woningen in zijn gebouwd. Speelduur 14 minuten. Foto's: Streekarchief Voorne-Putten en de familie Versteeg. Montage: Arje
n Tevel.

Het Joodse meisje
Een deel van het interview uit 1989 door Radio Rijnmond met de Spijkenisser Arie van der Sluijs (geb. 1909). Arie vertelt dat hij en zijn gezin in WO-II een Joods meisje in huis namen als onderduikster. Zij heeft daardoor de holocaust overleefd. Arie en zijn vrouw Teuntje ontvingen hiervoor de titel Yad Vashem en het Verzetsherinneringskruis. Foto's: Streekarchief VP, Wikipedia en de fam. van der Sluis. Montage: Arjen Tevel


Het trammetje en de metro
Een interview uit 1985 door Radio Rijnmond met de Spijkenisser Arie van der Sluijs, geboren in  1909. Arie woont in het verzorgingstehuis de Markenburg als de nieuwe Metrolijn tussen Rotterdam en Spijkenisse wordt gebouwd. Het interview is gehouden op de eerste dag waarop de Metro is gaan rijden. Arie van de Sluijs herinnert zich ook het RTM trammetje en vertelt er over.



Het Slussie
Piet van der Sluijs is 12 jaar en woont tijdens de watersnoodramp 1953  met zijn ouders op de Schenkeldijk in Spijkenisse als het water hoog tegen de dijk aan staat. Hij vertelt over zijn herinneringen en de evacuatie uit het huis. Ook maakt hij mee dat het sluisje (Het Slussie) aan de Allemanshaven los moet worden getimmerd zodat het water uit de ondergelopen polder kan lopen. Voorts ontmoet hij iemand wiens familie tijdens de ramp in Zuidland is verdronken. Een video van 8 minuten. Foto's en film: Streekarchief Voorne-Putten.

 

Watersnood
Twee geboren en getogen Spijkenissers vertellen over hun herinneringen aan de watersnood in februari 1953. Ze vertellen over het ondergelopen Oostbroek, het water tegen de Schenkeldijk, zandzakken vullen en de rol van de nieuwe sluisdeuren van de keersluis. Die sluisdeuren zijn nu ingegraven te zien bij de molen en het tankstation aan het Oosteinde.


Van Genderen en Co
De familie van Genderen is een bekende Spijkenisser ondernemersfamilie. Zij zijn en waren actief op verschillende terrein van zowel de plaatselijke als landelijke economie. Een familielid vertelt over het ontstaan en hoe de basis werd gelegd. Vooral over het transportbedirjf Getron (van Genderen Transport Onderneming).

 


Een scheepje van duizend gulden.
Een interview door Jan de Baan met Evert Timmer (1898 - 1963) die vertelt over zijn schip, familieperikelen en waarom hij als schipper stopte. Evert werd later landbouwer in Hekelingen.


Elektrisch licht
Een klein onderdeel uit het interview van Jan de Baan met Klaas van Hamburg en zijn vrouw Geertje van der Jagt. Zij vertellen over de komst van het elektrische licht in Spijkenisse.


Kolen voor het gemaal. Ondertiteld.
Een deel van een interview door Nel van den Tol met Teun Berkhout (1930-2014). Teun vertelt over de aanvoer van kolen voor het stoomgemaal in Spijkenisse bij de molen. Oude opname die slecht is te verstaan. Ondertiteld.